torsdag 27. september 2012

Profesjonelle idrettsutøvere i sosiale medier

Sosiale medier er et fenomen som bare vokser og vokser med dagene som går. Twitter ble opprettet i juli i 2006 og i april 2012 var det 500 milloner aktive brukere. Mange av disse er kjendiser som bruker mediet til å kommunisere med sine følgere. Profesjonelle idrettsutøvere er inget unntak. Dette blogginnlegget vil jeg bruke til å se på et par litt mindre heldige følger av bruken av Twitter for folk som er i rampelyset.

Bot på nesten en halv million
Rio Ferdinand, en av forsvarsspillerne til Manchester United, ble i juli i år bøtelagt med 420.000 kr (45.000 pund) av det engelske fotballforbundet (FA) på grunn av en kommentar om Ashley Cole. En av Ferdinands følgere kalte Cole en "choc ice" i en tweet til Rio. Han skrev tilbake at det var en klassiker og moret seg godt over meldingen. (Betegnelsen blir ofte brukt om noen som er mørk på utsiden og lys på innsiden).

FA mente kommentaren "choc ice" var rasistisk ladet, og ettersom rasisme i fotball er veldig utbredt om dagen, valgte de å slå hardt ned på spilleren for å støtte denne uttalelsen. Ferdinand selv skrev dagen etter hendelsen at det ikke var rasistisk ment fra hans side, men at det er slang for folk som er falske, og at det er hans rett å le av kommentarer på Twitter om han ønsker det. For å lese flere detaljer om denne saken kan du se artiklene til The Guardian og VG.

Rio Ferdinand er en av fotballverdnens mest aktive brukere av sosiale medier

Sendt hjem fra OL
Under årets OL ble hvert fall to idrettsutøvere sendt hjem for sine kommentarer på Twitter. Først ut var greske Voula Papachristou for å spøke om afrikanere. Den olympiske komiteen hadde ikke noe annet valg enn å holde henne utenfor det greske laget på grunn av uttalelser som går imot verdiene og ideene til de olympiske lekene. Dagen etter hendelsen skrev hun en unnskyldning hvor hun blant annet sa hun angret på det hun hadde skrevet og at hun ikke tror på diskriminering. 

Voula Papachristou ble holdt hjemme

Deretter fulgte den sveitsiske fotballspilleren Michel Morganella som ble suspendert for å kalle sør-koreanerne for "a bunch of mentally handicapped retards". Denne uttalelsen kom etter han hadde en dårlig kamp mot nettopp Sør-Korea, hvor han blant annet ble buet på av tilskuerne. Han sendte som Papachristou også ut en unnskyldning senere, men han stengte til og med kontoen sin. 

Michel Morganella ble sendt hjem etter kommentarer om sør-koreanere 

Etikk vs talefrihet 
Man kan påstå at alle har rett til sine meninger, og det er også sant, men profesjonelle idrettsutøvere skal være forbilder. Tenk bare på hvor mange av de yngre som skulle ønske de var som de i rampelyset. Rasisme er rasisme og idrettsutøvere kan ikke slippe unna alt som blir sagt og gjort av de kun fordi de er de de er. Om overtredelser skjer er det viktig at det blir slått hardt ned på av organer som kan gjøre dette. Kommentarer på Twitter blir aldri borte. Idrettsutøverne kan slette de, men sannsynligheten for at følgere retweeter, favorittiserer og tar bilde av tweeten er stor. På denne måten kan ord leve evig og de som er i rampelyset har et ekstra stort ansvar for å være påpasselige om hva som blir lagt ut. 

Hva mener dere? Føler dere at de som er i rampelyset har et større ansvar enn andre, eller er det likt for alle? 

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fine refleksjoner rundt et viktig tema.

Klem fra mams

asosialeTale sa...

Dette er jo noe vi ser igjen blant mange offentlige personer. Vi har jo hatt tilfeller der politikere har ytret sine personlige meninger både på facebook og twitter som har slått tilbake på dem som offentlige personer. FPUs leder, Christoffer Thomsen skrev blant annet "håper dette blir din siste bursdag" til dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen på twitter, noe som ikke gikk folk hus forbi. Tweeten spredde seg raskt og ble blåst opp i nyhetene, noe som var på ingen måte god PR for Thomsen.

Også da Varaordføreren i Aure kommune uttalte seg rasistisk på facebook om Stella MWangi tok det heller ikke lang tid før dette ble dagen derpå sin store snakk.

Med tanke på at man kan risikere sin karriere både som idreddsutøver, politiker osv bør de nok tenke seg om både to og tre ganger før de popper ut i hytt og pine sine første tanker på sosiale medier. Den jobben kan de la være igjen for oss dødelige ;)

Irene sa...

Veldig sant. Det er egentlig litt utrolig at det er så mange som går i baret i forhold til det her. Nesten så man skulle tro de ubevisst er ute etter trøbbel ;)
Enten det, eller så tenker de rett og slett ikke i det hele tatt før de poster innlegg og tweets. Bra er det hvert fall ikke.

Isabellele3707.blogg.no sa...

I mine øyne har alle som er tilstede i sosiale medier et visst ansvar. Alle har rett til sine meninger og også rett til å ytre dem men alikevel som Tale skrev over handler det litt om å tenke seg om før man skriver noe som mange kan se. Uttalelser og meninger på internett er skummelt på den måten at det blir ofte "liggende" på nettet slik at man senere kan finne tilbake til det.

Selv om jeg mener alle har et ansvar, vil jeg si at idrettsutøvere og andre offentlige personer har et større ansvar da de gjerne har mange fler øyne på seg. I tillegg så kan det skade omdømme og karriere. Ved å komme med mindre heldige uttalelser på nettet så vil jeg også si at det kan andre som ikke er offentlige personer også.

Jeg leste et eksempel for en stund tilbake der en ansatt hos Volvo hadde kalt jobben for et "galehus" på sin facebook profil. Selv om en person kan tenke dette, vil det være veldig uheldig om arbeidsgiver fikk øye på dette. Noe i dette tilfellet arbeidsgiver fant ut av og den ansatte fikk sparken som en konsekvens av facebook-statusen.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10028879

Så enten man er offentlig person eller ikke, tenk deg om før du poster ting på internett :)

Irene sa...

Det ser ut som vi er enige alle sammen i at man må passe på hva man skriver samme hvem man er. Det blir liggende for alltid og det er ikke alltid like lett å bortforklare om man skulle være uheldig med en kommentar.
Og poenget ditt med arbeidsplass, Isabell, er kjempe viktig! Kan være ganske sikker på at mange har dummet seg ut der!

Naz.Cyrine sa...

Irene dette synes jeg var veldig spennende å lese om.De som er i rampelyset har et større ansvar og det er mange der ute som gjør verre ting uten de får noen konsekvenser for det. Kanskje andre "vanlige mennesker" kan lære noe av dette.Rasisme er rasisme som du sier:)

Irene sa...

Det er rett som du sier; rasisme er rasisme, og det må bli slått hardt ned på samme hvem det er som utgjør handlingen. Alle kan lære av hverandre og det er viktig at alle tenker på hva man sier og skriver.

Tina Christiansen sa...

Jeg tror folk flest er tjent med å tenke over sitt ansvar for det man legger ut på nett og tenke over om dette er noe man kan stå for. På den måten ville nok mye av dette muligens vært unngått. Du skriver et veldig godt blogginnlegg, med mange gode eksempler! Veldig bra!